STRUKTURA STRANI

STRUKTURA STRANI

Nadzor razpok

Merila za nadzor razpok

Zakaj spremljati stanje razpok?

Večina zgradb po določenem času med življenjsko dobo poči. Običajno so razpoke majhne posledice, lahko pa so tudi prvi znak resne težave. Spremljanje sprememb razpok pomaga ugotoviti vzrok za nastanek razpok in pomaga pri določitvi ustreznih sanacijskih del.
Avongard, je britansko podjetje, ustanovljeno v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in z več kot 40-letnimi izkušnjami spremljanja razpok. Avongard kot vodilni na tem področju, po celem svetu dobavlja pripomočke za spremljanje razpok, ki se lahko uporabljajo za zunanje in notranje razpoke na stenah, tleh in stropih v stavbah in gradbenih konstrukcijah.

Analogni nadzor razpok

Optične meritve

Digitalni nadzor razpok

Analogni nadzor razpok

TELL-TALE’ originalni merilniki za spremljanje razpok,
proizvajalca Avongard

 • pritrditev z vijaki in lepilom (na voljo kot dodatna oprema)
 • priložena navodila in evidenčni list stanja razpok

Enonivojski natančni merilniki

sestavljeni iz dveh plošč, ki se delno prekrivata. Spodnja plošča ima natisnjeno kalibrirano merilno mrežo v milimetrih, zgornja plošča pa je prozorna in označena s kazalcem v obliki križa.

Standard Tell-Tale

Natančen merilnik, sestavljen iz dveh plošč, ki se del svoje dolžine prekrivata. Spodnja plošča je kalibrirana v milimetrih, zgornja plošča pa je prozorna in označena s kazalcem v obliki križa.
Standardni Tell-Tale merilnik omogoča spremljanje vodoravnega pomika ±20 mm in navpičnega pomika ±10 mm razpok na ravni površini.

Pritrditev

Merilnik je pritrjen čez razpoko z vijaki, čepi in/ali lepilom.

Spremljanje pomika razpok

Po pritrditvi merilnika, se odstrani oba zatiča. Ko se razpoka odpre ali zapre, se kazalec premakne glede na kalibrirano merilno mrežo. Odpiranje ali zapiranje razpoke se nato zabeleži na priloženem evidenčnem listu.

Plus Tell-Tale

Plus Tell-Tale merilnik omogoča spremljanje vodoravnega pomika ±25 mm in navpičnega pomika ±10 mm razpok na ravni površini.
Ima tudi merilna jezička za natančno merjenje s kljunastim merilom do 0,1 mm.

Nadzor razpok do ±1,0 mm natančnosti.

Pri premiku razpoke se kazalec premakne relativno na kalibrirano mrežo. Stanje se nato zabeleži na priložen evidenčni list.

Nadzor razpok do ±0,1 mm natančnosti.

Za natančnejše meritve se lahko s kljunastim merilom izmeri razdaljo med merilnima jezičkoma.

Corner Tell-Tale

Kotni Tell-Tale merilnik omogoča spremljanje vodoravnega pomika ±25 mm in navpičnega pomika ±10 mm razpok v kotih.
Vgrajen tečaj omogoča uporabo v notranjih kotih med 70 in 180 stopinjami, primeren pa je za spremljanje tako notranjih kot zunanjih kotov.

Posamezna uporaba za spremljanje dvodimenzionalnega pomika.

Uporaba v parih za spremljanje tridimenzionalnega pomika.

Spremljanje razpok med stropi in stenami ali tlemi in stenami s prilagoditvijo komponent merilnika

Dvonivojski natančni merilnik

sestavljen iz treh komponent. Osnovna plošča (neumerjena), zgornja plošča (kalibrirana) in graduirano ravnilo. Ravnilo ne ostane na merilniku, ampak se uporablja za merjenje relativnega premika v obeh ploščah.

Displacement Tell-Tale

Nivojski Tell-Tale merilnik omogoča spremljanje vodoravnega pomika -10 do +50 mm in nivojskega pomika do 110 mm, kjer je “korak” čez razpoko zaradi nivojskega premika ali premikanja izven ravnine.

Pritrditev merilnika

Osnovna plošča in zgornja merilna plošča sta pritrjeni z vijaki in lepilom na vsaki strani razpoke, ki jo je potrebno nadzorovati.

Spremljanje pomika razpok

Z namestitvijo graduiranega ravnila je mogoče prebrati nivo in položaj zabeležiti na evidenčnem listu. Gibanje razpoke lahko nato spremljamo skozi čas.

Optične meritve

Ravnilo za merjenje širine razpok

 • ravnilo iz odpornega polikarbonata
 • merilna skala 160 mm, kalibrirana od skrajnega roba ravnila omogoča merjenje razpok tudi v vogalih
 • merilne pasice širine 0,1 do 7 mm
 • primerno za notranjo in zunanjo uporabo
 • dobava v zaščitnem ovitku
 • koeficient linearnega toplotnega raztezanja 7.0 x 10-5 cm / cm / °C za temperature okolice med -30°C in 30°C

Uporaba

Izberete mesto, kjer so robovi razpoke dokaj ravni in vzporedni, držite ravnilo v stiku z razpoko (pod pravim kotom na razpoko).
Poravnajte ravnilo tako, da sta pasica na ravnilu in razpoka enake širine. Zabeležite širino, dolžino in lokacijo razpoke.

Večje in vogalne razpoke

Merilna skala, kalibrirana od skrajnega roba ravnila, se uporablja za merjenje razpok širših od 7 mm ali za merjenje razpok v vogalih in nerodnih lokacijah.

Mikrosop

Mikroskop visoke ločljivosti za nadzor razpok je zelo enostaven za uporabo in se dobavlja v leseni škatli. Nastavljiv LED svetlobni vir na baterije zagotavlja dobro osvetljeno sliko v vseh delovnih pogojih.

Če je lokacija vsakega odčitka širine razpoke označena s trajnim markerjem, je mogoče ponoviti odčitke in vsako spremembo širine razpoke zabeležiti na evidenčnem listu.

Specifikacija:

 • ločljivost 0,02 mm
 • merilno območje 4,00 mm
 • celotna povečava x40
 • robustno kovinsko ohišje
 • shranjevanje v leseni škatli 150x90x40 mm
 • teža 560 gramov

Obseg dobave:

 • rezervna žarnica za osvetlitev nadzorovane površine
 • NAMAS certifikat o kalibraciji
 • evidenčni list za spremljanje razpok

Digitalni nadzor razpok

Brezžični digitalni merilnik s komunikacijskim modulom

Brezžični merilnik omogoča neprekinjeno beleženje pomika razpok in temperature okolice. Enota je nastavljiva za merjenje v vnaprej določenem intervalu od 10 sekund do 91 ur. Vgrajeni zapisovalnik podatkov shranjuje odčitke za kasnejši brezžični prenos na računalnik z razdalje do 150 m. Ta komplet vsebuje vse, kar je potrebno (razen računalnika) za vzpostavitev nadzornega sistema. Dodatne merilnike za razširitev sistema, je mogoče kupiti posamezno.

Merilnik napaja baterija, ki jo lahko zamenja uporabnik. Zmogljivost baterije je od šest mesecev do pet let, odvisno od nastavitev in pogostosti prenosov podatkov. Meritve se shranjujejo v notranjem pomnilniku in se prenesejo na računalnik z operacijskim sistemom Windows s pomočjo priloženega USB komunikacijskega modula. En komunikacijski modul omogoča povezavo z do 32 brezžičnimi snemalniki.

Spremljanje v dveh dimenzijah z uporabo dveh enot (običajno vodoravno in navpično) je razloženo v navodilih.

Merilnik se dobavlja z brezžičnim komunikacijskim modulom, pritrdilnimi elementi, programsko opremo in navodili.

Tehnične lastnosti:

Senzor gibanja
Območje: 80 mm (na voljo so merilni kabelski podaljški)
Ločljivost: 0,003 mm
Linearnost: 0,07 % obsega skale

Temperaturni senzor
Območje: -20C – +80C
Ločljivost: 1C

Pomnilnik:
Kapaciteta: 31926 odčitkov (15963 odčitkov z redundanco)

Brezžična komunikacija:
Frekvenca: 868MHz
Domet: 150 m brez ovir

Drugo:
Napajanje 3.6V 1/2AA baterija
Delovna temperatura: -35C – +85C (ali glede na nameščeno baterijo)
Napetost kabla: 10N
Stopnja zaščite: IP65
Teža: 200 g
Programska oprema zahteva operacijski sistem Windows XP ali novejši.

 

USB digitalni merilnik

USB merilnik omogoča neprekinjeno beleženje pomika razpok in temperature okolice. Enota je nastavljiva za merjenje v vnaprej določenem intervalu od 1 minute do 91 ur. Vgrajeni zapisovalnik podatkov shranjuje odčitke za kasnejši prenos na računalnik. Ta komplet vsebuje vse, kar je potrebno (razen računalnika) za vzpostavitev nadzornega sistema. Dodatne merilnike za razširitev sistema, je mogoče kupiti posamezno.

Merilnik napaja baterija, ki jo lahko zamenja uporabnik. Zmogljivost baterije je od šest mesecev do pet let, odvisno od nastavitev in pogostosti prenosov podatkov. Meritve se shranjujejo v notranjem pomnilniku in se prenesejo na računalnik z operacijskim sistemom Windows s pomočjo priloženega USB kabla.

Spremljanje v dveh dimenzijah z uporabo dveh enot (običajno vodoravno in navpično) je razloženo v navodilih.

Merilnik se dobavlja z USB kablom, pritrdilnimi elementi, programsko opremo in navodili.

 

Tehnične lastnosti:

Senzor gibanja
Območje: 80 mm (na voljo so merilni kabelski podaljški)
Ločljivost: 0,003 mm
Linearnost: 0,07 % obsega skale

Temperaturni senzor
Območje: -20C – +80C
Ločljivost: 1C

Pomnilnik:
Kapaciteta: 31926 odčitkov (15963 odčitkov z redundanco)

Drugo:
Napajanje CR2023 baterija
Delovna temperatura: -10C – +60C (ali glede na nameščeno baterijo)
Napetost kabla: 10N
Stopnja zaščite: IP65
Teža: 200 g
Programska oprema zahteva operacijski sistem Windows XP ali novejši.

Brezžični digitalni merilnik

Dodatni brezžični merilnik za razširitev sistema

Brezžični komunikacijski modul

Brezžični komunikacijski modul se poveže z vrati USB na osebnem računalniku ali tabličnem računalniku z Windows operacijskim sistemom. Z uporabo priložene programske opreme je omogočena komunikacijo z do 32 brezžičnimi digitalnimi merilniki hkrati.

Merilni kabelski podaljšek

Podaljšek za nadzor večjih razpok ali spojev. Na voljo podaljški 30, 50, 100 in 200 cm.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali telefona občasno obveščate o:  Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašoprivolitev. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovalitretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonomo varstvu osebnih podatkov.


  Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo nae-naslov: info@celab.si z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bopodjetje CELAB d.o.o prenehalo pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnostio odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite na strani Varovanje podatkov.

  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

   Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali telefona občasno obveščate o:   Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.


   Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@celab.si z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo podjetje CELAB d.o.o prenehalo pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite na strani Varovanje podatkov..

   strankam zagotavljamo hitro odzivnost in učinkovito pomoč.